• Pivonka – kráľovná kvetov

    Pivonky  na svadbe vyzerajú absolútne neodolateľne. Tieto plné no pritom nežné kvietky v pastelových farbách sú čistým zobrazením ženskosti a krásy. Ak očarili aj vás a chceli by ste ich mať vo svojej svadobnej kytici či výzdobe, inšpirujte sa v našom článku.

    V prvom rade treba povedať, že pivonky nezoženiete počas celého roka. Alebo aj zoženiete, nakoľko kvetinárstva ich pre vás vedia objednať zo zahraničia, no v tom prípade musíte rátať aj s vyššou cenou. Tá ozajstná sezóna pivoniek u nás začína začiatkom jari až leta a trvá do augusta. Ak teda plánujete svadbu na toto obdobie, s výberom pivoniek by ste nemali mať problém.

    Okrem toho, že sú pivonky nádherné kvety, nesú v sebe aj ďalšiu symboliku. Stelesňujú totiž prosperitu, šťastnú budúcnosť a ochranu pred zlými duchmi. A to sú veci, ktoré by ste si do manželstva určite chceli pritiahnuť 😉

    Pivonky sú medzi nevestami veľmi obľúbené a na svadbe ich môžete zakomponovať viacerými spôsobmi. Okrem svadobnej kytice krásne vyniknú ako romantické dekorácie na stoloch, vo vlasoch či na svadobnej torte. Či už máte svadbu v sále alebo pod holým nebom, v elegantnom štýle či v dekore vintage či rustic, pivonky vašu výzdobu pozdvihnú na novú priam nadpozemskú úroveň.

    Pivonky vo svadobnej kytici

    Pivonky ponúkajú pestrú paletu farieb od tmavej bordovej, cez nežné odtiene ružovej, koralovej, žltej až po krémovú a bielu. Krásne vyniknú bohaté svadobné kytice tvorené čisto pivonkami v jednej alebo rôznych zladených farbách tón v tóne.

    Existuje viac ako 200 druhov pivoniek, ktoré sa líšia nielen svojou farbou ale aj veľkosťou a tvarom. Niektoré sú viac rozkvitnuté s veľkými kvetmi a vidno im roztvorený stred, iné sú husto zomknuté a krásne guľaté. Samozrejme, tvar kvetov vo svadobný deň ovplyvňuje aj správne načasovanie prípravy svadobnej kytice.

    Ak chcete niečo pestrejšie, nakombinujte ich s kontrastnými farbami iných kvetov a výraznou zeleňou. Výborne ich doplnia napríklad ruže, frézie, kaly alebo roztomilé ghypsomilky. Zaujímavo vyzerajú aj pivonkové kytice s kvetmi orgovánu, levandule alebo orchideou.

    Pivonky vo výzdobe

    S plnými kvetmi pivoniek vytvoríte krásnu a efektnú výzdobu takmer bez námahy. Sú totiž sami o sebe nádherné a preto ich stačí už len jednoducho naaranžovať do váz alebo sklených pohárov. Ak máte svadbu v rustikálnom štýle, môžete namiesto váz použiť napríklad zaváraninové poháre ozdobené jutou alebo malé vedierka.

    Na elegantnú svadbu sa hodia aj veľké bohaté pivonkové kytice vo vysokých vázach, ktoré svadbe dodajú dotyk honosnosti a luxusu.  Vyzdobiť nimi môžete aj stoličky alebo lavice počas svadobného obradu alebo z nich vyrobiť milé označenie svadobných stolov.

    Pivonkami sa tiež môžete ozdobiť aj vy – nevesta. Kaderníčka vám voňavú pivonku hravo zakomponuje do vášho rozpusteného či vypnutého svadobného účesu. Veľmi obľúbené sú tiež kvetinové boho vence, ktoré krásne ozdobia každú hlávku.

    Ak sa však vydávate mimo pivonkovej sezóny a nepodarí sa vám tieto krásne kvietky zohnať, nezúfajte. Skvelou alternatívou sú niektoré odrody ruží, ktoré vyzerajú veľmi podobne a skúsená kvetinárka vám určite poradí s výberom.

    Okrem toho môžete pivonky do výzdoby zakomponovať aj ako umelé kvety, marcipánové kvety na torte alebo ako motív na svadobných pozvánkach a tlačovinách.

    Zdroje obrázkov: marthastewartweddings.com, bouquetsofaustin.com, wedideas.com, mywedding.com, tinaroseevents.com, brides.com, heyweddinglady.com